vrijdag 29 mei 2015

Lean 5S techniek basis

5S aanpak5S


Een opgeruimde werkplek is absoluut noodzakelijk voor minimale verspilling. En omdat opruimen ook nog eens lekker praktisch is en direct iets oplevert, beginnen veel organisaties hun lean implementatie daarmee. Laat een team van medewerkers zijn eigen werkplek opruimen volgens de 5S aanpak, de speciaal hiervoor in Japan ontwikkelde methode.
De 5S aanpak telt 5 stappen, die voor het gemak van de gebruiker allemaal met een S beginnen.
1. Scheiden (Sorteren) – Hou wat nodig is, gooi de rest weg.
2. Schikken – Geef alles een geschikte plek, om snel iets te kunnen vinden.
3. Schoonmaken – Hou  het schoon en pleeg onderhoud.
4. Standaardiseren – Doe iets steeds en overal hetzelfde.
5. Standhouden – Laat het niet (weer) verslonzen.
Het is de bedoeling dat je met de 5S aanpak een werkplek creĆ«ert waar iedereen moeiteloos, bijna blindelings, de benodigde dingen kan vinden. Soms moet je zelfs letterlijk blindelings iets kunnen vinden! Zoals bij stroomuitval, in het donker, een zaklamp. (1) Dingen die niet nodig zijn, staan dan alleen maar in de weg, kosten ruimte en geld, en maken de kans op vergissen groter. Daarom het motto: “bij twijfel, weggooien”. (2) Kies daarom ook voor logische plekken: wat veel gebruikt wordt moet gemakkelijker bereikbaar zijn dan minder vaak gebruikte artikelen. En zorg dat wat veel gebruikt wordt dichtbij staat. Als alles een vaste plek heeft, zie je het ook snel als er iets mist, zodat je dat op tijd kunt herstellen. (3) Wat kapot is, moet gerepareerd; wat verlopen is vervangen, et cetera. Als het product gebruikt moet worden, moet het vanzelfsprekend werken. (4) Als iets regelmatig wordt gedaan, kun je er het beste een standaard van maken, zodat het steeds op dezelfde manier gebeurt. Nieuwe medewerkers kun je zo ook snel opleiden. (5) En blijf verbeteren, ook om te voorkomen dat de situatie afglijdt. Een onverwachte of aangekondigde inspectie, of een audit, het helpt om iedereen even weer bij de les te krijgen.
Standaards kun je op verschillende manieren bevorderen. De eerste en simpelste vorm is de visualisatie. Je ziet hoe het moet. Een bord “verboden te roken” geeft duidelijk aan wat van iemand wordt verwacht, maar verhindert niet dat die persoon toch een sigaret opsteekt. De tweede vorm is de signalering. Een dashboard is hiervan een voorbeeld: als je te hard rijdt komt de teller in het rode gebied, een duidelijke waarschuwing. De sterkste vorm van standaardisatie is het voorkomen van fouten. Het alcoholslot in een auto een voorbeeld: je auto start niet wanneer de ademtest een te hoog alcoholgehalte heeft gesignaleerd. Het voorkomen van fouten wordt met de term “poka yoke” aangeduid. Bij lean speelt poka yoke een belangrijke rol, niet omdat mensen niet worden vertrouwd, maar omdat men een systeem wil waarmee het maken van fouten onmogelijk gemaakt wordt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten