vrijdag 29 mei 2015

Lean de 5S techniek

5S5S
5S is een techniek om te standaardiseren en perfectie na te streven ten behoeve van veiligheid en efficientie.De term  5S refereert naar de 5 stappen die hierbij gevolgd worden, die allemaal beginnen met de letter S.
  1. Scheiden (Seiri)
  2. Schikken (Seiton)
  3. Schoonmaken (Seisõ)
  4. Standaardiseren (Seiketsu)
  5. Standhouden (Shitsuke)
5S wordt veel toegepast op het inrichten van werkplekken en kan goed helpen bij het wegnemen van de verspilling ‘beweging’. Ook wordt het gebruikt in omgevingen waar veiligheid van belang is.
Wanneer u 5S gaat toepassen op uw werkplek wordt gestart met het scheiden van spullen die u niet meer nodig heeft en hetgeen u wilt bewaren. Vaak zijn er op een werkplek veel meer spullen dan eigenlijk nodig zijn. Eerst wordt er opgeruimd! Daarna wordt voor alles dat bewaart moet worden een vaste plek gezocht. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de plek waar het opgeborgen wordt. Iets dat veel gebruikt wordt moet dichtbij zijn. Spullen die zelden nodig zijn kunnen op een minder prominente plaats krijgen. De 3e S van 5S staat voor schoonmaken. Dit betekent letterlijk reinigen van de werkplek, maar het gaat ook om het opsporen van eventuele verstoringen. Ook onderhoud van apparatuur hoort hierbij. Daarna volgt de stap standaardiseren. Hier gaat het om vastleggen van hoe gewerkt worden. Eigenlijk is het ook telkens opnieuw blijven doen van de eerste 3 S’en, vanuit het continu verbeteren gedachtengoed. Standaardiseren kan door gebruik te maken van visuele hulpmiddelen.  Denk hierbij aan het tekenen van lijnen op de grond voor het aangeven van een locatie voor een kar. Ook kunnen lades gelabeld worden. Is er een sterke manier nodig om ervoor te zorgen dat op dezelfde manier gewerkt wordt of een afwijking van het normale patroon aan te geven, dan kan gewerkt worden met stuurmiddelen. Er wordt dan gebruik gemaakt van signalen voor de  afwijking (een lamp of een geluid om de afwijking aan te geven). Voordat de trein de spoorwegovergang nadert gaan de lampen knipperen en de bellen rinkelen. De veiligste vorm van standaardiseren is failure safe (ook wel poka yoke genoemd). Dit is een vorm waarbij afgedwongen wordt dat iets niet fout kan gaan. Een bekend voorbeeld is de sim-kaart van de telefoon. Het kaartje is dusdanig ontworpen dat het maar op één manier in de telefoon geplaatst kan worden. Ook de usb-stick en de bijbehorende aansluiting op de pc is een voorbeeld. De pc heeft vele verschillende soorten aansluitingen en iedere type aansluiting heeft een eigen ontwerp. De laatste S is tevens de lastige S, namelijk standhouden. Hoe wordt geborgd dat hetgeen is afgesproken ook gevolgd blijft worden. Dit kan door audits of controlelijsten. Deze laatste S heeft een grotere kans van slagen wanneer de overige 4 S’en met de medewerkers zelf is uitgevoerd. Wanneer medewerkers zelf aan de slag zijn gegaan met hun eigen werkplek en deze opnieuw hebben ingericht dan is de kan groot dat men zich hier ook aan houdt; waarom zou je niet, je hebt het zelf bedacht!
5S starten op de werkplek kan ook in de vorm van een Kaizen gedaan worden. Wanneer iedereen gewend is om op deze manier te werken, is 5S een onderdeel van het dagelijkse werk.
Het 5S stappenplan heeft tot doel:
  • reduceren van zoektijden
  • verminderen van loopafstanden
  • prettiger werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten