vrijdag 29 mei 2015

Wat is de omvang van een Lean Kaizen

Telkens merk ik weer dat veel mensen bij verbeteringen denken aan grote projecten. Lean denken is best ingewikkeld. Bij Lean en Kaizen gaat het om kleine stappen die je zelf kan beinvloeden.

De vraag die je jezelf kan stellen is:
- kan ik de verbetering nu of later realiseren?
- kan ik de verbetering zelf realiseren of moet een ander dat doen?

Meestal wordt gedacht aan verbeteringen die een ander moet doen en die pas later kunnen. Bijv. we hebben voor dit probleem een nieuw ICT systeem nodig.

Bij Lean gaat het om de verbeteringen die je zelf nu (of morgen) zelf kan realiseren. Ons denken is in de loop der jaren zo vervormd dat we alleen nog maar de grote dingen kunnen zien die een ander moet doen.

Lean vraagt van ieder te leren kijken op een andere manier. De kleine allerdaagse dingen die je vaak over het hoofd ziet en die als je ze kleinschalig bekijkt nauwelijks de moeite waard lijken.

Zo kwam een collega van me op het idee het polsbandje van een patient bij overplaatsing naar een andere afdeling niet meer te vervangen maar te voorzien van een kleine sticker met de meest actuele gegevens.

Deze kaizen kon binnen 1 week gerealiseerd worden door het team zelf. De opbrengst van deze Kaizen is op jaarbasis voor 1 afdeling een materiaal besparing van 50 euro en een tijdsbesparing van 2 uur per week. Je zou bijna denken dat dit niet de moeite waard is. Maar denk je eens in wat dit per jaar betekent. Dan hebben we het al over 2600 euro en 104 uur werk. Denk je dan eens in wat dit betekent voor een ziekenhuis met 20 afdelingen.

Voor een heel ziekenhuis met meerdere afdelingen kan gesteld worden dat zo'n op de eerste gedachte kleine Kaizen toch grote impact voor de gehele organisatie kan hebben.

Denk je eens in als elke medewerker 1 zo'n Kaizen per week zou dan wat zoiets kan betekenen voor een heel ziekenhuis.

Lean gaat niet over de stappen zo klein als die van een muis maar als die van een luis.

Meer info: http://trainingenlean.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten